Hejsan allihopa!
I dagens inlägg hade jag tänkt prata lite om hur det är att ha en häst med patellaupphakning som Luna ( min shetlandsponny har ). Jag är inte så värst insatt i själva sjukdommen men dock så tänkte jag dela med mig av mina kunskaper framför allt för att underlätta för hästen.
Jag upptäckte Lunas patellaupphakning när hon stod på box första gången, alltså på hösten. Patellaupphakning är som jag har förståt att knäskålen lägger sig i felläge, högre upp ( som ni ser på bilden ), i dom flesta fall så löser hästarna att haka upp det själv. Men i vissa fall så kan man behöva backa hästen.
Patellaupphakning är mest vanligt hos unghästar, ofta mellan 1-4 år, ( Luna är 3-år och fick patellaupphakning när hon var 2 år och 4 månader.
Vanligast är att det växer bort när häste är runt 5/6 års ålder, om patellaupphakningen är något som stör hästen under hela dynget ( alltså att det inte helt går att få ut upphakningen ) så kan man behöva operera, dock kan det trots att det är en ite operation påverka hästen under hela livet, beslutet tas av veterinär, oftast efter hästen är över 6 års ålder.
Kan göra något för att hjälpa hästen?
Ja, det kan man, först och främst måste man få upp upphakningen, och det kan man göra igenom att backa hästen, hästen kan ha kvar patellaupphakningen under hela livet utan att det märks i fall man ger hästen rätt träning och muskler, muskler är A&O för att få en hålbar häst.
Bäst är att gå rakt ut i skogen, i den värsta terrängen, inte följa någon stig, upp och ner, över och under, allt för att hästen ska jobba med bakdelen. Rätt kost kan också hjälpa hästen, olika typer av mineraler och vitaminer som är kroppens byggstenar är mycket bra och viktigt att ge till en häst ( till alla hästar såklart ) så att hästens kropp verkligen har alla tänkbara möjligheter att utväxla och bygga upp sig själv.
Kan en häst med patellaupphakning fungera som ridhäst och tävlningshäst?
Ja, en häst med patellaupphakning kan fungera utmärkt som både rid/kör och tävlningshäst så länge den får rätt träning, som det står ovan. En häst med patellaupphakning kan fungera i både hoppning/dressyr och terräng m.m...
Många hästar har faktiskt haft patellaupphakning som unghästar som i dag går i dom högsta klasserna.
Ska en häst med patellaupphakning stå på box eller lösdrift?
Båda, det spelar inte så superstor roll om hästen står på box eller lösdrift, står häste på box måste det dock vara mycket utevistese, speciellt sommartid om hästen inte går på bete. Vintertid är det ofta bra om hästen står på box eftersom kyla ofta kan förvärra upphakningen, går hästen på lösdrift är det bra att läga på ett täcke under dom kalla periodera.
Dock om möjligthet finns ska gärna boxen vara rätt så stor för att hästen ska ha en större möjlighet att få upp upphakningen själv och röra sig mer.
När ska man besluta om operation?
När hästen är runt 6år och patellaupphakningen inte blivit bättre eller i värsta fall förvärrats så bör man ta ut veterinär, där i från kommer hästen att undersökas och sedan är ett upp till veternären att besluta om operation.
Vi har med Luna pratat ett flertal gånger med veterinär och hon är nästintill säker på att det i hennes fall kommer att växa bort ju äldre hon blir vilket vi redan börjat märka på henne.
Hoppas att det här gav er lite svar om ni hade något ni funderat på om patellaupphakning.
Ifall ni har mer frågor så skriv gärna det i kommenterera så ska jag så snabbt som möjligt försöka besvara det.
Kramis //Moa
